A fost efectuat de nespecialişti dar şi de specialişti.În decursul timpului această activitate a căpătat valenţe de vindecare. În anumite cazuri masajul este esenţial şi indispensabil în vindecare în tratarea unor afecţiuni, în recuperare, în refacerea după o suferinţă majoră. Masajul menţine starea de sănătate ,redă tinereţea reface organismul, luptă contra îmbătrânirii, are cel mai mare rol în relaxare.Efectuat de către un specialist îsi dezvăluie toate secretele, te umple de satisfacţie , te destinde, te relaxează.Mâna unui specialist în masaj se cunoaşte imediat ce acţionează asupra ta şi simţi cum corpul cedează la orice reacţie de împotrivire,de încordare reflexă, chiar dacă nu ai mai făcut niciodată masaj. Masajul este o desfătare, nu este un chin, este o necesitate nu o obligaţie. Un masaj corect nu trebuie să îţi provoace nici o neplăcere, nici o vânătaie nici o lacrimă , ci numai bucurie, relaxare, confort şi bună dispoziţie. Când eşti într-o stare mai proastă,când ai avut o zi mai grea ,când ai senzaţie de oboseală nu lăsa grijile să te doboare, răsfaţă-te cu un masaj şi viaţa îţi va surâde,vei simţi cu adevărat că trăieşti, că eşti alt OM , că a ieşit soarele şi pe strada ta. Obijnuieştete să faci un masaj săptămânal şi ai secretul tinereţii fără bătrâneţe, a optimismului permanent , a sentimentului că nu te poate doborâ nici o boală
După alegerea fiecărui pacient, masajul poate lua diferite aspecte : tonifiant,relaxant, stimulant sau regenerant .
După scop masajele se pot împărţi după cum urmează :
– masajul de întreţinere
– masajul de slăbit
– masajul anticelulitic
– masajul aromoterapeutic
– masajul terapeutic
Dupa tehnică :
– masajul suedez
– masajul shiatsu
– masajul chinezesc
– masajul thailandez
Masajul terapeutic
Efectele masajului terapeutic în cazul traumatismelor si al bolilor are efecte de ameliorare, întretinere mergând pâna la vindecarea completa.
Masajul terapeutic este un masaj manual suedez combinat cu alte tehnici de recuperare cum ar fi: aromo-terapia, chiropractica, reflexologia, bioenergia pentru tratarea unor boli curente si accidente, refaceri dupa operatii, traumatisme.
Mai este indicat în o seama de boli grave unde masajul are rol de întretinere sau de mentinere în functie a unor structuri musculare si nervoase sau a unor organe vitale.
El poate fi de mai multe tipuri: total, partial sau local. Se efectueaza dupa indicatii de specialitate din partea medicului, cu mijloace specifice, solutii si creme terapeutice. Numarul de sedinte si frecventa lor se stabilesc în cursul tratamentului dupa felul cum raspunde fiecare pacient.
Efecte benefice ale masajului terapeutic
Efecte asupra pielii
catifelare evidentă prin hidratarea cu uleiuri şi creme specifice masajului
descoamare evidentă şi masivă a celulelor moarte de la suprafaţa pieli
elasticitate mai mare a pieli datorată acţiunii manevrelor specifice
activare mai bună a circulaţiei sanguine periferice din capilarele pielii
Efectele asupra muşchilor
decontracturare profundă a fiecărei fibre a muşchilor somatici
tonicitate mai mare a tuturor muşchilor flasci şi acelor slăbiţi
eliberare masivă de acid lactic stocat la muşchi datorită efortului prelungit
Efectele asupra nervilor
mai bună excitabilitate la stimulii din exterior
mai rapidă contractibilitate a nervilor care răspund de reflexe
deblocare a centrilor locomotori de la nivelul creierului
Efectele asupra sângelui si limfei
fluiditate mai mare prin mişcări care au un sens invers circulaţiei sanguine
accelerare a circulaţiei sângelui prin deschiderea capilarelor de rezervă
eliminare substantială de toxine din sistemul venos
drenare corectă a limfei cu ajutorul manevrelor de drenare limfatică
Efecte indirecte asupra glandelor endocrine
mai bună funcţionare a sistemului nervos central care comandă aceste glande
activare a circulaţiei hormonale datorate bunei circulaţi sanguine
Articulaţiile capătă o mai bună mobilitate cu ajutorul manipulărilor articulare şi
manevrelor specifice articulaţiilor şi ale vertebrelor
Efectele asupra organelor interne
indirect prin activarea sângelui, nervilor si limfei
direct asupra unor organe numai în caz terapeutic
Afectiuni tratate la clinica Delta Medical
Afecţiuni reumatismale
Reumatismul inflamator cu procesul inflamator instalat în membrana sinovială, capsula articulră, tecile si bursa tendonala. Efectele acestui tip de proces inflamator sunt: lichidul sinovial in exces, presiunea intraarticulara crescută, se instalează poziţii vicioase si dereglarea axelor de mişcare. In aces caz, masajul terapeutic îşi propune scăderea durerii şi inflamaţiei, menţinerea şi imbunătăţirea mobilităţii articulare, a forţei şi rezistenţei musculare si articulare. Pentru acestea se realizează o îmbinare de masaj suedez combinat cu masaj aromo-terapeutic si biomasaj, chiropractica combinata cu miscări active / pasive / active cu rezistenţa, reflexoterapie si elongaţii.
Reumatismul degenerativ-frecvent care survine la pacienţi cu vârsta inaintată. Pentru aceştia se lucrează diferenţiat in funcţie de stare: masaj antalgic în puseu acut, tracţiuni, manipulări, elongaţii. În perioada cronică se recomanda miscări decontracturante si tehnicile anterioare după caz.
Poliartrita reumatoidă în stadiul inflamării generale se pretează la un masaj general cu substanţe antiinflamatoare, aromaterapeutice, reflexoterapie si chiropractică. Se fac multe miscări articulare, elongaţi .
Spondilita anchilozantă se tratează de catre masajul terapeutic prin masajul parţial al spatelui, tracţiuni, manipulări, elongati, chiropractica, reflexoterapie.
Artropatiile se vor lucra ca în cazul poliartritei reumatoide.
Sindroame dureroase
Cervicalite cum ar fi: cervicalite comune, sindrom Barre-Lieou, se trata prin vor masarea urmatoarelor regiuni: cervicală, a umerilor, mâinii si sternala folosindu-se manevre de relaxare, drenaj limfatic, miscari specifice de elongaţie, chiropractica si masaj reflex.
Dorsalgiile, lombalgiile, sciatică vertebrală si cruralgia vertebrală se tratează prin masarea regiunilor respectivă după stadiul de evoluţie: masaj decontacturant, masaj cu substante antalgice sau aromaterapie, chiropractica, elongaţii, manipulări si reflexologie.
Afectiuni post-traumatice
Traumatismele recente nu pot fi tratate folosindu-se masajul clasic, prin contact direct. După accient se poate interveni de la distantă prin bioenergie si reflexologie
Sechelele postraumatice si postoperatorii vor putea fi tratate folosind toate tehnicile cunoscute, adaptate fiecarui caz în parte, cu precădere prin bioenergie, masaj relaxant, reflexologie si aromaterapie. Câteva sechele care se pretează la masajul terapeutic: sechele cutanate si subcutanate, postoperator, sechele articulare, musculare, osoase, sechele ale nervilor periferici, recuperarea sindroamelor vasculo-nutritive, sechele postoperatorii, postamputatii si protezare.
MASAJUL DE SLABIRE
Excesul ponderal nu are numai un aspect neplăcut şi inestetic dar are şi repercusiuni nefaste asupra întregului organism. Acest exces este dat de un surplus de strat adipos care nu se limitează la depunerea în ţesutul subcutanat ci şi pe unele organe şi vase de sânge. Acest exces se răspândeşte aproape uniform pe tot corpul dar după conformaţia şi predispoziţia fiecăruia poate lua forme diferite asezându-se preponderent pe abdomen, fese, coapse şi uneori pe braţe.
Acest exces ponderal îl poate avea orice persoană indiferent de sex sau vârstă şi se instalează la gurmanzi, sedentari, la cei ce mănâncă incorect sau într-un ritm prea rapid.
Excesul ponderal se poate preveni prin masajele de slăbit dar mult mai greu dacă acest exces este deja de mult instalat. Masajul de slăbit are în vedere în acest caz efectuarea şi combinarea unor manevre ale masajului suedez având efect general de slăbire. Ţelul este influenţarea metabolismului celular şi a sistemului glandular, într-un consum accelerat de calorii în scopul scăderi în greutate. De aceea, manevrele de masaj alternează, de la manevre profunde la cele superficiale, de la cele rapide la cele cu efect relaxant, viteza este susţinută, mărirea consumului de calorii se realizează cu mişcări active, pasive şi active cu rezistenţă.
Masajul de slăbit işi propune:
imbunătăţire a circulaţiei sângelui pentru o mai bună hrănire a organismului
activare a sistemului venos în scopul eliminării mai rapide a reziduurilor de ardere de la nivelul fiecărei celule
imbunătăţire a circulaţiei limfatice pentru a produce o drenare susţinută
Efectele acestui tip de masaj sunt imbunătăţite de cremele şi uleiurile folosite, de dieta şi regim un regim alimentar adecvat.
Frecvenţa şi numărul de şedinţe se stabilesc în funcţie de excesul ponderal al persoanei căreia i se adresează;
MASAJUL DE INTRETINERE
Masajul de intretinere, îndeobste ignorat de majoritatea oamenilor se poate dovedi foarte eficient in mentinerea unei bune stari de sanatate.
Acesta reprezinta masajul care se face cel putin o data pe saptamâna si are ca scop mentinerea organismului într-o functionalitate perfecta. Tehnica este de aplicare a unor manevre si procedee specifice care au ca scop o mai buna activare a circulatiei sanguine la nivelul fiecarui segment si organ, realizarea unei elasticitati a pielii si a articulatiilor si la nivel muscular. Ajuta la relaxarea si tonifierea musculara specifica unui organism sanatos, înlatura starea de oboseala prin relaxarea sistemului nervos si a celui hormonal. De asemenea, masajul de relaxare poate realiza o eliminare mai rapida a toxinelor din organism si o regenerare mai buna a tesuturilor.
Este recomandat tuturor persoanelor sanatoase, indiferent de vârsta, care doresc sa îsi mentina starea de sanatate si sa previna orice boala. Masajul de întretinere se adreseaza întregului organism si fiecare parte a corpului beneficiaza de manevre adecvate comformatiei zonei respective. Dupa caz acest masaj se poate face cu ulei, crema sau combinati de uleiuri sau creme, pot avea durate si intensitati diferite. Efectul unui masaj de întretinere se vede imediat, dupa starea ce o aveti dupa fiecare masaj si în decursul timpului, ca efect de sanatate îndelungata.
Este recunoscut faptul ca e mai bine si mai ieftin sa te menti sanatos decît sa astepti sa te înbolnavesti si apoi sa te tratezi. Medicamentele clasice pot fi nu numai foarte costisitoare dar si cu efecte secundare negative, încât e de preferat sa fie luate masuri profilactice care includ masajul de întretinere, o viata mai echilibrata, o alimentatie sanatoasa precum si practicarea sportului.
MASAJ ANTICELULITIC
Masajul anticelulitic poate sluji la indepartarea celulitei si complexelor pe care aceasta le aduce cu sine. Dintre remediile naturale, masajul ocupa un loc central, si o cale care nu ar trebui evitata Trebuie spus de la bun inceput ca masajul reprezinta una dintre cele mai bune metode de a scapa de celulita care poate aparea pe brate, coapse, fese etc. Medical, aspectul de „coaja de portocala” este determinat de o acumulare locala de grasimi, apa si toxine la nivelul tesutului adipos. Manevrele specifice acestui tesut micsoreaza stratul de grasime, surplusul de apa si toxinele determinând o mai mare transpiratie locala. Aceast efect mai este amplificat si de folosirea cremelor specifice cu efect local de detoxifiere si slabit, imprimând un nou profil corpului. Masajul anticelulitic este amplificat de o tehnica de impachetari locale cu folie ce sporeste efectul de detoxifiere si transpiratie. Sedintele de masaj în acest caz se vor planifica la un interval de 1-2 zile pe o perioada mai mare de timp. Pentru un efect cât mai pronuntat al masajului anticelulitic, acesta trebuie însotit de alte activitati care sa sporeasca curatarea organismului: -alergarea in aer liber -miscari aerobice si de fitness -excursii montane si alte activitati ce necesita un consum mare de calorii -programe de exercitii specifice anticelutice -un regim alimentar specific de detoxifiere si o dieta adecvata
MASAJUL HIDRO-LASER-VACUUMATIC
Masajul hidrolaser vacuumatic.
Masajul este un mijloc atat de tratament cat si de profilaxie, un component de baza in medicina europeana si orientala. Sunt multe tipuri de masaje : masajul clasic, european, oriental, presopunctura, masajul reflexogen.
Spre deosebire de ele, masajul cu vacum si hidrolaser ne permite sa avem o influenta mult mai vasta asupra organismului: imbunatateste circulatia sangelui si cea limfatica, contribuie la reglarea metabolismului, are un efect pozitiv asupra aparatului neuromuscular si locomotor, reabsoarbe sechelele, cicatricele dupa operatie, normalizeaza functiile organelor afectate din organism, are un efect calmant si analgezic si imbunatateste trofica tesuturilor subcutanate. In timpul efectuarii masajului cu vacum pe zonele reflexogene se activeaza reactiile de raspuns corespunzator ale intregului organism prin activarea impulsurilor care se transmit in neuronii receptori ai sistemului nervos central, formand un lant de reactii corespunzatoare ce activeaza toate organele interne si intregul organism.
Apa este singura care inconjoara corpul uman atat in interior cat si in exterior (omul este alcatuit mai mult de 90% din apa) si joaca un rol foarte important in existenta vietii pe Pamant. In afara de rolul ei principal de a indeplini functia de dezintoxicare, este ca un catalizator a tuturor reactiilor metabolice ce se produc in organism, mai este si un principal purtator de informatii ( mai ales apa structurata). Dupa cum stim apa scoate informatiile negative de pe corp in conditiile cand are o structura normala si desigur atunci cand este curata si lipsita de componenti chimici sau de alta natura.
Unda laser (care este sursa energetica mult mai performanata in comparatie cu razele solare directe) nu face altceva decat structureaza apa, cu alte cuvinte ii transmite proprietati de apa vie. Stim cu totii ca unda laser se utilizeaza pe larg in ultima perioada in tratamentele multor afectiuni fiind un factor fizic unic si benefic atat in caz de tratament cat si profilatoriu. Pe de alta parte, predispunerea populatiei la diferite alergii, intoleranta la gama larga de produse farmaceutice., ne cheama sa gasim metode de tratament cu actiune patogenetica asupra organismului. Efectul terapeutic inalt al undelor laser, dovedesc cel mai elocvent folosirea in terapiile actuale.
Prioritatea principala a surselor de unda laser este densitatea spectrala inalta si monocromaticitatea. Asta da posibilitatea de activare a diferitor procese in tesuturi biologice, scade edemele, anihileaza durerile, intaresc procesele de regenerare, ridica imunitatea organismului.
Spre deosebire de alte terapii cu laser, in tratamentul cu hidrolaser permite a se actiona cu unda laser pe portiunea de piele deja bine vascularizata.
Datorita schimbarilor la nivel chimic si fizic ale apei, cresterea temperaturii tesuturilor si organelor actiunea fluxului hidrolaser se formeaza in corp niste reactii nespecifice ale organismului ducand la o generalizare a efectului terapeutic. Generalizarea locala a efectelor fotobiologice si fotoelectrice ale undei laser se produce datorita activarii proceselor de transformare si transmitere a energiei libere.
Xxxx
Studiind efectul terapeutic local al fluxului cu hidrolaser, s-a observat o stimulare a fortelor de rezistenta a organismului cu crestere a reactiilor de adaptare. Atunci cand se actioneaza asupra zonelor reflexogene sau asupra mucoaselor, schimbarile metabolice la nivel celular si subcelular actioneaza asupra terminatiilor nervoase schimbandu-le excitabiltatea. In asa fel se schimba si caracterul impulsurilor in structurile subcorticale si in scoarta cerebrala. Reactia de raspuns a organismului la actiunea hidrolaserului este intotdeauna o reactie sistematizata integrala care include schimbari la nivel de celula, tesuturi, organe si sisteme de conducere a organismului. Reactia generala a intregului organism la actiunea hidrolaserului are la baza ei trei cai principale: neurogenea, humorala si hormonala. In proces se implica sistemul de encefal-troncular, fapt care dovedeste caracterul generalizat si simetric al schimbarilor ce apar pe electroencefalograma. In multe cazuri se produce normalizarea activitatii biologice a sangelui, adica continutul de cateholamine si a altor substante biologic active.
Xxxx
Terapia hidrolaser se efectueaza zilnic, in unele cazuri o data la doua zile. Numarul mediu de sedinte este de 10 – 12. Rezultate mai spectaculoase se obtin in fazele cu dereglari functionale ale organismului, cu toate ca in ultimul timp s-a demonstrat si o mare eficienta in tratamentul afectiunilor cu schimbari morfologice destul de serioase. Masajul hidrolaser are trei componente:
– masajul cu vacum si jetul de apa, cu temperatura si tensiunea reglabile
– actiunea energetica a fluxului laser
– tratamentul informational cu apa structurata.
Terapia hidrolaser poate fi utilizata independent sau combinata cu presopunctura, masajul general.
Medicul ii administreaza fiecarui pacient schema de tratament in functie de starea functionala a organismului.
Terapia hidrolaser:
– are o actiune stimulatoare asupra organelor circulatiei sanguiene, mareste cantitatea de hemoglobina din sange ( combate aparatia anemiilor), normalizeaza tensiunea arteriala si venoasa, imbunatateste circulatia sanguina a pielii obosite si cu probleme. Duce la regenerarea tegumentelor si ajuta la patrunderea cat mai adanca a cremelor hranitorare, duce la pierderea in greutate si trateaza celulita
– Ridica imunitatea
– Regleaza funtia ficatului si rinichilor, are o actiune de normalizare a functiilor aparatului digestiv si genital
– Ajuta la reglarea ciclului menstrual, stimuleaza potenta sexuala
– Are o actiune miorelaxanta si revigoratoare dupa un antrenament fizic mai puternic sau intelectual.
– Are o actiune antistres si antidepresiva
– Amelioreaza sindromul de abstinenta
MASAJUL CU VACUUM
Timp de multe mii de ani apa, aerul, masajul şi energia solară au fost singurele şi cele mai sigure mijloace de profilaxie şi tratament pentru majoritatea bolilor, de păstrare a sănătăţii şi dătătoare de forţă şi frumuseţe corpului omenesc.
Masajul ca acţiune profilactică sau terapeutică, este un element important al medicinii europene şi orientale. În prezent, sunt o mulţime de şcoli de masaj, printre care, clasică europeană, segmentară, pe puncte de acupunctură, pe meridiane energetice etc. Masajul cu vacuum are o influenţă diversă asupra organismului: intensifică circulaţia sanguină şi limfatică, procesele metabolice şi trofice din ţesuturi, influenţează benefic starea aparatului muscular şi a sistemului nervos, contribuie la resorbţia cicatricelor, normalizează funcţiile organului bolnav şi are acţiune antialgică. La masaj cu vacuum excitarea receptorilor şi anumitor zone de recepţie conduce la apariţia unor reacţii reflexe concentrate. Impulsurile receptorilor prin sistemul nervos central generează reacţii specifice în organele interne şi în întreg organismul.
Cercetarea caracterului acţionării locale a masajului cu vacuum a permis determinarea nu numai a schimbărilor petrecute în procesele metabolice locale, dar şi stimularea forţelor nespecifice de apărare ale organismului cu dezvoltarea reacţiilor adaptive. Atunci când se acţionează asupra câmpurilor de receptori din piele, mai ales din domeniul zonelor reflexogene ale lui Zaharin-Ged sau al mucoaselor, schimbările metabolice de la nivel celular şi subcelular au influenţă asupra terminaţiilor nervoase şi le transformă excitabilitatea. De asemenea, se schimbă caracterul fluxului de impulsuri în formaţiunile subcorticale şi în cortexul cerebral.
Reacţia de răspuns a organismului la o asemenea acţiune este întotdeauna un sistem integral de reacţii care include schimbări la nivelul celulelor, ţesuturilor, organelor şi sistemelor de comandă ale organismului. Reacţia generală (reacţia întregului organism) la o asemenea acţiune se realizează prin trei căi principale: neurogen, umoral şi hormonal. În proces sunt implicate sistemul troncular-diencefalic, ceea ce este confirmat de caracterul generalizat, simetric al schimbărilor ce apar în encefalogramă. Deviaţiile hormonale sub forma stimulării de sintetizare de glucocorticoizi, reducerea numărului de eozinofile în sângele periferic, schimbările umorale, depind de orientarea fondului iniţial. În majoritatea cazurilor are loc o normalizare a activităţii biologice a sângelui – conţinut de catecolamine şi alte substanţe biologic active. Are loc o orientare de unic tip al reacţiilor la acţiune unică şi de lungă durată (şedinţă) a procedurilor de masaj. La început, au loc schimbări la nivelul reacţiilor nervoase şi reflexogene, după care la o acţiune suficient de pronunţată (în intensitate şi expunere), intră în funcţiune alte mecanisme fiziologice, mai inerte.
Concepţiile moderne de sanogeneză şi fizioterapie recunosc percepţia în rezonanţă a sistemului viu a semnalelor informaţionale, printre care şi masajul cu vacuum. Multiplele cercetări experimentale au permis tragerea unei concluzii cu privire la un grad mai înalt al influenţei efective a acţiunii prin rezonanţă (în comparaţie cu cel permanent) asupra multor procese din organism, care răspund de păstrarea homeostaziei. S-a remarcat faptul că la terapia prin bio-rezonanţă are loc o creştere a activităţii celor mai importante enzime bioenergetice, stimularea tuturor verigilor sistemului imunitar, îmbunătăţirea proprietăţilor reologice ale sângelui ş.a. la tratarea bolnavilor cu ulcere gastrice şi duodenale rezistente, cu procese masive de cicatrizare în pleură, fistule bronşice care nu se vindecă multă vreme ş.a.
Terapia prin vacuum, în general, este efectuată zilnic, mai rar o dată la două zile. Numărul mediu de şedinţe de tratament este de 10 – 12. Cele mai bune rezultate le dă utilizarea masajului cu vacuum în fazele funcţional – reversibile ale bolii, deşi în ultimul timp noile metode îşi găsesc utilitatea şi în manifestări mai grave ale procesului patologic, printre care şi în manifestări mai pronunţate ale schimbărilor morfologice.
Masajul cu vacuum poate fi folosit separat, în combinaţie cu masajul occidental clasic sau cel pe puncte de acupunctură. În fiecare afecţiune medicul elaborează o schemă de tratament care ia în considerare starea funcţională a organismului pacientului.
În procesul utilizării masajul cu vacuum:
– are o acţiune de stimulare asupra organelor circulaţiei sanguine, creşte conţinutul de hemoglobină din sânge şi prin aceasta previne apariţia anemiei, normalizează tensiunea arterială şi venoasă, îmbunătăţeşte afluxul sanguin în pielea „obosită” şi cu probleme, contribuie la regenerarea ei şi permite substanţelor nutritive din creme să pătrundă mai adânc în piele;
– creşte imunitatea;
– reglează activitatea ficatului şi a rinichilor, contribuie la reducerea greutăţi corporale şi resorbţia celulitei, şi are şi un efect de normalizare asupra tractului digestiv şi a uterului;
– ajută în dereglările ciclului menstrual şi stimulează activitatea sexuală;
– contribuie la relaxarea musculară, refacerea forţelor după o suprasolicitare fizică şi mentală;
– are acţiune antidepresivă şi anti-stres;
– reduce sindromul de abstinenţă.
Ne-am bucura sa primim vesti de la tine! Vă rugăm să completați formularul de mai jos pentru a vă putea ajuta.