Estetică Dentara

Ce reprezinta estetica dentara?

Cosmetica /estetica dentara reprezinta in ziua de astazi un sinonim pentru stomatologiemoderna de ultima ora, imbinand arta si stiinta in acelasi timp. Materialele si tehnologia actuala permit realizarea unor restaurari extrem de precise si de estetice indiferent de amploarea interventiei necesare, dar nu trebuie sa uitam ca in orice tratament trebuie sa primeze sanatatea orala si functionalitatea optima a aparatului dento-maxilar

Pacientii isi vor dori intotdeauna rezolvarea problemelor dentare, dar si un aspect armonios care sa nu tradeze prezenta unor restaurari protetice. 

Nimeni nu-si mai doreste restaurari dentare metalice cenusii sau aurii, iar evolutia tehnologiei poate indeplini cu success cerintele estetice actuale


Nu uitati insa, ca estetica dentara presupune o evaluare amanuntita a situatiei fiecarui caz in parte,deorece succesul pe termen lung al frumosului rezultat obtinut depinde de sanatatea si functionalitatea optima a intregului sistem (dinti, muscatura, musculature facial si articulatie temporo-mandibulara).

 

Analiza esteticatrebuie sa ia in considerare :

 

Culoarea si forma dintilor

Pozitia , inghesuirea sau spatierile dentare

Aspectul conturului gingival

Simetria zambetului

Forma fetei

Estetica dentara la Indent

Estetica dentara presupune o serie de tratamente (protetica dentara, ortodontie, implantologie dentara, chirurgie orala) avand drept scop redarea zambetului natural al pacientilor, imbunatatindu-le astfel imaginea si respectul de sine, dar si redandu-le starea de bine in ansamblu.

 

In acest sens, Indent va ofera :

 

 “Analiza zambetului” si consiliere competenta

Tratament de albire efectuat atat in cabinet (“In-office bleaching”) cat si la domiciliu (“home bleaching”)

Obturatii fizionomice din compozit

Fatete ceramice minim invazive

Incrustatii ceramice

Coroane si punti integral ceramice (fara suport metalic)

Alinierea dintilor prin tratament ortodontic fizionomic

Remodelare chirurgicala estetica a gingiei

Aplicare de „bijuterii dentare” fara afectarea tesuturilor dentare

Albirea dentara

Albirea dentara reprezinta o modalitate relativ simpla si rapida de modificare a culorii si stralucirii dentare prin utilizarea unui gel pe baza de peroxid de hidrogen aplicat pe dinti in urma unei igienizari profesionale preliminare. Rezultatul de cele mai multe ori spectaculos al tratamentului ii va determina pe pacienti sa-si analizeze mai frecvent si cu mai mare atentie zambetul, si de asemeni, sa-si monitorizeze sanatatea dentara si gingivala pentru intretinerea aspectului ingrijit si atractiv obtinut.

 

Ce factori cauzeaza colorarea dintilor? 

Nuanta de baza: Culoarea este stabilita genetic si este determinata in proportie de 90% de culoarea dentinei, acel strat interior al dintelui localizat sub invelisul de smalt. Din acest motiv, simpla igienizare profesionala (detartraj, lustruire) nu face decat sa indeparteze pigmentatiile extrinseci ale dintelui (tartru, pete) localizate la suprafata, fara a avea influenta asupra stratului profund care de fapt este cel care influenteaza major culoarea de baza. Efectul albirii depinde de culoarea de pornire a dintelui, fiecare dinte atingand un prag maxim de albire dincolo de care orice procedura suplimentara de albire este inutila. Cel mai bine raspund la albire dintii cu tenta galbena, iar cei mai refractari la tratament sunt dintii cu tenta cenusie.

Varsta: Exista o corelatie directa intre culoarea dintelui si varsta. Odata cu inaintarea in varsta, dentina, structura responsabila de 90% din culoarea dintelui, se sclerozeaza si se opacifiaza dand dintelui un aspect tern, mai inchis si lipsit de transparenta. Dupa varsta de 20 de ani, dintii incep deja sa aiba un colorit galbui, faza in care albirea da rezultate foarte bune. Dupa 40 de ani, galbuiul se apropie tot mai mult de maroniu si dintele devine mai opac, dar cu toate aceste modificari tratamentul poate da rezultate foarte bune datorita modificarii stralucirii. Transparenta/transluciditatea este singura trasatura care nu poate fi corectata prin nici o tehnica de albire.

 Deprinderile in alimentatie: consumul obisnuit de vin rosu, cafea, ceai, coca-cola, morcovi, portocale si alte bauturi si mancaruri colorate cauzeaza pete considerabile de-a lungul anilor. In plus, mancarurile acide ca citricele si otetul contribuie la eroziunea smaltului. Ca rezultat, suprafata dintilor devine mai transparenta si dentina galbuie iese in evidenta.

Obiceiul fumatului: Nicotina lasa depozite maronii care se absorb incet in structura dintelui.

Medicamentele/chimicalele: Consumul de tetraciclina in timpul formarii dintelui produce pigmentatii intrinseci: striuri cenusiu inchis sau maronii care sunt foarte dificil de indepartat. Consumul excesiv de fluor poate cauza fluoroza caracterizata prin pigmentatii albe sau chiar maronii in cazuri extreme.

Pierderea vitalitatii dentare

Care sunt optiunile de albire a dintilor ?

Albirea dentara are ca premisa de lucru existenta unor dinti perfect igienizati (igienizare profesionala) si se face cu ajutorul unui gel pe baza de peroxid de hidrogen. In functie de tehnica utilizata, se vor folosi concentratii diferite de peroxid.

 

Albirea in cabinet

 

Marele beneficiu al acestei metode este modificarea semnificativa de culoare intr-operioada scurta de timp.

 

Acest protocol implica intai izolarea gingiei si apoi aplicarea pe suprafetele dentare a unui gel cu concentratie relativ mare de peroxid, al carui actiune este potentata prin actionarea unei lampi de plasma/laser dentar.

 

Albirea in cabinet dureaza cca 20-30 de minute in functie de sistemul utilizat. Este o tehnica rapida, care da rezultate excelente, insa trebuie sa aveti in vedere ca nici o tehnica de albire in cabinet nu este suficienta pentru a obtine un efect durabil, stabilizarea culorii fiind conditionata ulterior de un sistem de albire la domiciliu, folosind gutiere individualizate si un gel cu concentratie mai mica.

  • Albirea la domiciliu

Multi medici stomatologi sunt de parere ca sistemele de albire profesionale pentru acasa pot da cele mai bune rezultate pe perioda lunga de timp si permit obtinerea unei albiri graduale controlate de pacient in functie de gradul de albire dorit.

 

Aceste sisteme usor de folosit se bazeaza pe un gel de peroxid de concentratie scazuta ce se aplica intr-o gutiera individualizata realizata de tehnicianul dentar si care se aplica pe arcada dentara cca 2-3 ore sau mai mult timp (cateodata peste noapte). Datorita concentratiei scazute de peroxid, gelul de albire poate ramane pe suprafata dentara pentru mai mult timp, fara nici un risc.

 

Exista o limita in albire?

Totul tine de estetica!

 

Rezultatele de albire pot fi subiective variind de la persoana la persoana. Multe persoane sunt bucuroase imediat de rezultatul obtinut in timp ce altele sunt dezamagite. Inainte de a incepe orice tratament de albire este indicat sa consultati medicul stomatolog pentru a va face o idee realista asupra rezultatului posibil de obtinut si cat de mult va dura pana se va obtine rezultatul respectiv. Asteptarile joaca un rol major.

 

Cum se pastreaza rezultatele obtinute in urma albirii?

Pt a pastra un timp cat mai indelungat efectele obtinute in urma albirii este indicat:

 

un tratament de albire acasa o data pe an

evitarea mancarurilor si bauturilor care coloreaza dintii mai ales o saptamana dupa albire

pastrarea unei igieni orale excelente

Atentie!

 

Trebuie sa avem in vedere o serie de factori inainte sa folosim una dintre tehnicile de albire:

 

Nici o cantitate oricat de mare de gel de albire nu va ajuta la obtinerea unor dinti de un alb care nu este natural

Rezultatele procesului de albire nu sunt deplin observate pana la perioada de 2 saptamani dupa efectuatrea acesteia. Acesta este un factor important de luat in calcul atunci cand se doreste o restaurare estetica pe baza de ceramica si se doreste ca si culoarea acestei restaurari sa se portriveasca cu cea a dintilor albiti (obturatiile sau coroanele nu sunt influentate de substantele de albire)

Anumite obturatii fizionomice ar trebui inlocuite pentru a fi la aceeasi culoare cu dintii albiti.

Din cauza retractiilor gingivale de multe ori se expune radacina de o culoare mai galbena ce s-a dovedit greu de albit.

De asemenea, trebuie o perioada de asteptare de cca 2 saptamani dupa tratamentul de albire inainte de a realiza obturatii fizionomice din compozit, deoarece peroxidul rezidual poate impiedica adeziunea materialului la structura dentara.

Femeile insarcinate sau care alapteaza sunt sfatuite sa amane albirea.

Fatetare dentara

Fatetarea dentara este o procedura a cosmeticii stomatologice care poate corecta diverse probleme minore de estetica dentara (culoarea,forma si intr-o mica masura inclinatia dintilor frontali) prin slefuire minim invaziva a suprafetei vizibile a smaltului (cca 0,3 mm din stratul superficial al dintelui) si cimentarea unor fatete (“coji”) delicate din ceramica. Scopul final al fatetelor dentare este acela de a obtine restaurari perfect integrate fizionomic, in armonie cu fata si gingiile, pastrand totodata dintii vitali. Deoarece preparatiile dentare si confectionarea fatetelor implica arta si stiinta, necesitand experienta indelungata si tehnologie deosebita, tratamentul de fatetare este considerat „varful de lance” in randul procedurilor de cosmetica dentara.

 

Fatetele pot fi create in cabinet nostru cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM (Cerec) sau de catre tehnicieni in laboratoare de tehnica dentara.

 

Care sunt avantajele fatetelor ceramice? 

Estetica impecabila : Textura si transluciditatea sunt similare cu a dintilor naturali.

Minimal invaziv si biotolerat – Realizarea fatetelor dentare implica slefuiri minore ale suprafetei exterioare a dintilor (0,3-0,5 mm din structura smaltului), pastrand in acelasi timp dintele viu. Datorita stabilitatii chimice foarte inalte si a lipsei de toxicitate fata de gingii, fatetele sunt perfect tolerate de tesuturile din cavitatea orala. Deoarece prezinta suprafete netede si lucioase, placa bacteriana adera cu greu pe fatetele dentare, reducand riscul de inflamare a gingiilor.

Stabilitate in timp – Durata de viata a fatetelor dentare este mare daca pacientul le intretine corespunzator, prin igiena orala ireprosabila la domiciliu si prin igienizari profesionale periodice in cabinet. De asemenea, este indicat ca pacientul sa poarte pe perioada somnului niste dispozitive de protectie numite gutiere, pentru a nu solicita inconstient aceste delicate restaurari.

Exista contraindicatii la fatetare?

Fatetele dentare sunt optiunea perfecta pentru refacerea esteticii dentare, insa exista si situatii in care acestea nu sunt indicate:

 

Carii multiple, extinse. Intai se realizeaza tratarea acestora si apoi se reevalueaza situatia.

Boala parodontala activa sau grava. Intai este tratata boala parodontala, se monitorizeaza igiena, apoi se reevalueaza situatia.

Distructii dentare extinse – fracturi mari, carii complicate sau plombe voluminoase. In aceasta situatie, varianta acoperirii cu coroane este mult mai indicata.

Grosime insuficienta de smalt pe suprafata vestibulara a dintelui – deoarece fatetele dentare se lipesc numai pe suprafata smaltului, la dintii cu un strat subtire de smalt (tocire sau subtieri in urma unor tratamente din trecut) acest tip de tratament nu este indicat.

Bruxismul: este o contraindicatie relativa, fiind insa obligatorie purtarea unor gutiere de protectie pe perioada noptii.

Intra in contact cu noi

Număr de telefon
telefon 0314202604
mobile 0771.236.615
Email
clinic@astonclinic.com

Completează formularul

Ne-am bucura sa primim vesti de la tine! Vă rugăm să completați formularul de mai jos pentru a vă putea ajuta.

    AstonClinic

    Aston Clinic © este o organizație de servicii dedicată satisfacerii nevoilor de aprovizionare medicală ale consumatorilor și ale comunității de îngrijire, cu accent pe satisfacția clienților.

    Our Awards
    https://astonclinic.ro/wp-content/uploads/2022/12/SAL_logo-320x64.png
    https://astonclinic.ro/wp-content/uploads/2022/12/solutionare_online_1-320x83.png
    Social Networks

    Vizitați AstonClinic pe aceste link-uri sociale și conectați-vă cu noi. Asigurați-vă că urmați conturile noastre pentru actualizări regulate.

    Copyright 2022 by AstonClinic. Toate drepturile rezervate!

    Copyright 2022 by AstonClinic. Toate drepturile rezervate!