Profilaxia
stomatologica

Terapiile de prevenire a bolilor – reprezinta baza ingrijirii dintilor, si un mijloc de a evita multe dintre neplacerile ce tin de sfera dentara.

Beneficiile profilaxiei sunt de ordin medical, dar si estetic – prin indepartarea tartrului si a bacteriilor de la nivelul danturii se va spori comfortul general in cavitatea orala, aspectul estetic se va imbunatati si vom scapa de respiratia urat mirositoare.

In afara interventiilor stomatologice solicitate din motive medicale, profilaxia este recomandata periodic, la fiecare 6 luni. Procedurile stomatologice de profilaxie includ:

What Exactly Is
Dental Surgery?

Ce este boala parodontala (parodontoza)?
Printre problemele cotidiene, grijile care te insotesc de dimineata pana seara si programul stresant de la serviciu, este dificil uneori sa iti amintesti cat de importanta este igiena orala, si astfel o neglijezi. Numai ca rezultatul acestei neglijente poate duce la inca o problema majora atat pentru sanatatea ta, cat si in ceea ce priveste aspectul fizic: parodontoza.

Parodontoza (boala parodontala) este o afectine cronica de tip inflamator provocata de flora microbiana de la nivelul gurii, manifestandu-se prin imbolnavirea aparatului de sustinere a dintelui (gingia, osul si ligamentul care sustin radacina dentara)

Conform statisticilor, incidenta bolii parodontale a crescut in ultimii ani, ajungand la un procent alarmant, ea devenind „boala secolului“ in medicina dentara. Astfel, aproximativ 70% din populatia globului sufera de diferite forme de afectare a parodontiului marginal, fie sub forme usoare (simple sangerari gingivale, gingivite), fie sub forme severe (parodontoza cu avulsia progresiva a tuturor dintilor).

Parodontoza evolueaza in timp indelungat si progresiv cu simptome discrete.

In prima faza apare inflamatia gingiei – gingivita – manifestata prin modificarea culorii spre rosu violaceu, papile inflamate desprinse de pe dinti, dureri, senzatia de prurit gingival, sangerari la periaj.

Treptat boala evolueaza spre structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, apar pungile parodontale („buzunarase” formate intre os si dinte in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat, etc.). In final dintii sunt expulzati din alveolele dentare.

Pierderea osoasa nu va mai fi putea compensata in intregime prin tratamentul parodontal, insa prin diagnosticarea precoce, prezentarea cu regularitate a pacientului la control si instituirea masurilor corespunzatoare se incetineste foarte mult evolutia bolii (cand stadiul bolii este avansat) sau chiar se opreste (cand stadiul este incipient).

Principalele simptome ale parodontozei sunt:
inflamatie si sangerari gingivale la periaj;
halena si gust neplacut;
senzatia de tensiune la nivelul gingiilor;
adancirea santului gingival.
Factorii favorizanti ai parodontozei sunt generali si locali.
Cei generali tin de predispozitia genetica, boli cronice (diabet), stresul, imunitatea scazuta, stari biologice precum sarcina sau pubertatea. Tot ca factori generali sunt incriminati si fumatul, consumul de cafea si bauturi alcoolice in exces.
Factorii favorizanti locali sunt:
malpozitiile dentare;
carii netratate;
lucrari protetice vechi;
igiena bucala deficitara;
placa bacteriana si tartrul.
Tratamentul paradontozei este complex, constand in eliminarea factorilor cauzali.
In functie de momentul in care se intervine, boala poate fi vindecata complet sau numai stopata din evolutie.

Atentie !!! Bacteriile din gură migrează în organism

Ce alte complicatii cauzeaza paradontoza ?
Persoanele care nu trateaza parodontoza de la primele simptome (sangerarea gingiilor) prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi de boli de inima. Bacteriile responsabile de paradontoza pot ajunge in sange la arterele inimii dand fenomene inflamatorii si ingustari ale arterelor ce pot duce la infarct. Riscul de infarct creste proportional cu gravitatea bolii parodontale.

Studiile efectuate pana in prezent demonstreaza legatura dintre parodontoza si bolile cardio-vasculare subliniind ca de vina pentru afectarea vaselor de sange sunt bacteriile care „traiesc” in placa bacteriana. Potrivit specialistilor, in cazul persoanelor cu parodontoza, astfel de bacterii au fost identificate si in compozitia placilor de aterom care captusesc vasele de sange.

Desi existau suspiciuni potrivit carora parodontoza reprezinta un factor de risc pentruboala cronică renala, cercetatorii au reusit abia in urma cu cativa ani sa dovedeasca acest lucru. Un studiu efectuat in America pe un esantion de 4000 de voluntari cu varste de peste 40 de ani a demonstrat ca pacientii care isi pierdusera toti dintii din cauza parodontozei sufereau in paralel si de boala cronica de rinichi.

Parodontoza creste de asemenea si riscul de pneumonie si de BPOC (un grup de boli, printre care bronsita si emfizemul). Aceste boli infectioase se declanseaza atunci cand bacteriile de la nivelul cavitatii bucale migreaza catre arborele respirator inferior.

Exista o relatie dovedita intre problemele gingivale ale femeilor insarcinate si nasterea prematura.

Diabetul (cresterea patologica a zaharului in sange): constituie un factor de risc in aparitia si agravarea paradontozei, dar si a altor infectii. Prezenta mai multor focare infectioase face dificil controlul glicemiei, crescand astfel necesarul de insulina pentrua putea mentine diabetul sub control.

Atentie !!! Bacteriile din gură migrează în organism

Ce alte complicatii cauzeaza paradontoza ?
Persoanele care nu trateaza parodontoza de la primele simptome (sangerarea gingiilor) prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi de boli de inima. Bacteriile responsabile de paradontoza pot ajunge in sange la arterele inimii dand fenomene inflamatorii si ingustari ale arterelor ce pot duce la infarct. Riscul de infarct creste proportional cu gravitatea bolii parodontale.

Intra in contact cu noi

Număr de telefon
telefon 0314202604
mobile 0771.236.615
Email
clinic@astonclinic.com

Completează formularul

Ne-am bucura sa primim vesti de la tine! Vă rugăm să completați formularul de mai jos pentru a vă putea ajuta.

    AstonClinic

    Aston Clinic © este o organizație de servicii dedicată satisfacerii nevoilor de aprovizionare medicală ale consumatorilor și ale comunității de îngrijire, cu accent pe satisfacția clienților.

    Our Awards
    https://astonclinic.ro/wp-content/uploads/2022/12/SAL_logo-320x64.png
    https://astonclinic.ro/wp-content/uploads/2022/12/solutionare_online_1-320x83.png
    Social Networks

    Vizitați AstonClinic pe aceste link-uri sociale și conectați-vă cu noi. Asigurați-vă că urmați conturile noastre pentru actualizări regulate.

    Copyright 2022 by AstonClinic. Toate drepturile rezervate!

    Copyright 2022 by AstonClinic. Toate drepturile rezervate!